mc4 connectör bağlantı rehberi

Multi-Contact MC4 ürünü temin ettikten sonra yapılması gereken iş; doğru bir şekilde montajını sağlamaktır. İyi bir ürün temin etmiş olmanız maalesef ondan iyi verim alacağınız anlamına gelmemektedir. Bunun için doğru ürünü doğru şekilde montaj ederek kullanmanız gerekmektedir.

Öncelikle solar kablonuzun (güneş enerji elektrik kablosu) özelliklerini biliyor olmanız gerekir. Bu kablolar standart olarak 4mm, 6mm, 10mm… gibi çaplarda imal edilirler. Bu konnektörler en fazla 10mm çapındaki kablolara uygun olarak imal edildiğinden daha üst çaptaki solar kablolara burada değinmeyeceğiz. Solar kablonuzun çapını satın aldığınız firmadan veya kablo üzerinde yazılı ibareleri inceleyerek öğrenebilirsiniz. Örnek olarak aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.
Solar Kablo kesitinizi öğrendikten sonra buna uygun konnektörü temin etmelisiniz. 4-6 mm2 solar kablolar için aynı serideki (KBT4-6, KST4-6) konnektörü kullanabilirsiniz. 10mm2 kesitindeki solar kablolar için bu kesite uygun MC4 konnektör temin etmelisiniz.

Temin işlemi tamamladıktan sonra gelelim Multi-Contact MC4 konnektör nasıl monte edilir? sorusunun cevabına… İsterseniz madde madde ilerleyelim;
Öncelikle solar kablonuzun ucunu 10-15 mm uzunluğunda açmalısınız. Bunu yaparken kablonun iletken kısmına zarar vermemelisiniz. Dilerseniz kendiniz bu işlemi uygun bir araç ile yapabilirsiniz veya özellikle solar kablo ucunu açmak için kullanılan Multi-Contact markalı Solar Kablo Soyma Pensesi (PV-AZM-410) kullanabilirsiniz. Aşağıdaki resimlerde örnek bir uygulama görebilirsiniz

Solar kablonun ucunu açtıktan sonra MC4 Erkek konnektörün iletken kısmı yani pin dediğimiz parçayı alıyoruz. Aşağıdaki şekilde erkek konnektöre ait Pin resmini görebilirsiniz

olar kabloyu pin e monte etmek için Multicontact PV-WZ4 veya Multi-Contact PV-CZM-BS konnektör sıkma penselerini kullanabilirsiniz.

Daha sonra montajını yapacağımız Pin i Resim-7 da görüldüğü şekilde Konnektör sıkma pensesi üzerine yerleştiriyoruz. Burada dikkat edilecek hususlar; pinin açık ucunu konnektör tipine uygun olan pense ağzına yerleştirmeniz ve konnektör pininin açık ucunu pensenin üst kısmına bakacak şekilde yerleştirmenizdir.

Son olarak Solar kablonun açtığımız ucunu pin içerisine yerleştirip pensemizi sıkıyoruz.

Solar kablonun ucuna MC4 pin takıldıktan sonraki şeklini altta görebilirsiniz. (Resim 7) Görüldüğü gibi pin in her açık uçları içeri gelecek şekilde kıvrılarak mükemmel bir kavrama sağlamıştır. Bu sayede elektrik iletimi en iyi şekilde sağlanırken olası ısınma problemleri de direncin azalmasına bağlı olarak minimuma indirilecektir.

MC4 Pin i solar kabloya monte ettikten sonra ucunda pin olan kabloyu konnektörün arkasından içeri doğru ittiriyoruz. Bu işlemi küçük bir “tık” sesi duyana kadar yapıyoruz. Sesi duyduğumuz anda pin in konnektörün plastik kısmına oturduğunu anlıyoruz. Emin değilsek hafifçe solar kabloyu çekerek çıkıp çıkmadığını kontrol edebiliriz. MC4 Pin yerine oturduysa çıkmayacaktır. 

Son olarak alttaki resimde görüleceği üzere su ve nem yalıtımını sağlamak için rakor sıkma anahtarı ile konnektörümüzün rakorunu sıkıyoruz.Bu anahtarları kullanırken çıkıntı anahtar üzerindeki konnektör demontaj uçlarını kırmamaya dikkat etmelisiniz.

Yeterli sıkılığa ulaştığımızda MC4 konnektörün montajı tamamlanmış olmaktadır. Dişi MC4 konnektörün montajı da aynı şekilde yapıldığından burada ayrıca göstermiyoruz. Aralarındaki fark dişi konnektörün plastik kısmının ince, metalik pin parçasının daha büyük olmasıdır.

Monte edilmiş MC4 Erkek ve dişi konnektörleri birbirine bağlayabilirsiniz. Tık sesini aldığınız anda birbirlerine kilitleneceklerdir. MC4 konnektörleri ayırmak istediğinizde hatta yük olmadığından emin olmanızı ve sadece Rakor sıkma anahtarı kullanarak açmanızı öneriyoruz. Aksi durumda kıvılcım, yangın tehlikesi, çarpılma, veya konnektör hasarı gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

 
Yükleniyor...